Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Sapte frati ramasi singuri in frig si fara mancare. Sunt bolnavi si statul refuza sa ii ajute

Publicat

in

t="315" src="https://www.youtube.com/embed/IxmJts2XqOs" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Situație dramatică într-o familie cu şapte copii din comuna gorjeană Văgiulești, satul Ungureni. Micuții au între patru și 16 ani și sunt crescuți doar de tatăl bolnav, într-o locuință sărăcăcioasă. Mama a plecat de acasă în urmă cu mai multe luni.

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Din nefericire, necazul a venit la finalul săptămânii trecute peste cei şapte copii. Tatăl, care are o problemă gravă la un picior, a fost internat de urgență la Spitalul Județean din Târgu Jiu. Copiii familiei Bucur au rămas singuri în frig acasă, mai multe zile. Doi dintre aceștia s-au îmbolnăvit grav din cauza lipsei căldurii din camera în care stau cu toții. A fost nevoie de intervenția în zonă a Asociației „Glasul sufletului“, din Rovinari, condusă de Cristina Lia. Cei doi copii, între care și micuțul Andrei, de şase ani, au răcit la plâmâni și au fost luaţi de acasă și transportați la spital, la Târgu Jiu. La Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, starea de sănătate a micuțului Andrei, care suferă și de o malformație la picioare și nu poate să meargă, s-a agravat. A fost solicitată intervenția unui elicopter al SMURD. Acesta l-a transportat pe Andrei la un spital din Timișoara, singurul din țară care l-a primit. Copilul a făcut convulsii, iar în urma unui examen CT s-a decis să este nevoie transferul la o clinică de specialitate. La unitatea medicală din Târgu Jiu a rămas în continuare internată Suzana, sora mai mare a lui Andrei, băiețelul pentru care Asociația „Glasul sufletului”, strânge fonduri pentru ca să poată fi operat, în speranța că va merge din nou. Din păcate, frații celor doi copii au rămas acasă în frig.

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Deocamdată, este urgent ca micuții să ajungă într-un spațiu unde să beneficieze de hrană și de căldură, dar judecătorii le-au interzis acest drept. Ei au respins preluarea în regim de urgență a minorilor de la Văgiulești. 

“În 17 ianuarie 2020, cei de la Protecția Copilului Gorj primesc un telefon de urgență din partea unei asociații care se ocupă cu fapte bune, că au găsit la Văgiulești câteva suflete chinuite. Într-o mizerie de nu puteai respira într-o încăpere de 4.m.p., în 3 paturi pline de urină și fecale, stăteau 7 copii dezbrăcați, fără ca înăuntru să existe căldură, lângă un tată cu un picior amputat. Nu aveau mâncare sau medicamente! Că mama i-a părăsit și s-a mutat la un alt bărbat cu care a mai făcut un copil. De urgență, cei de la Protecția Copilului s-au deplasat la Văgiulești și au constatat că acești copii sunt în pericol. Au mai constatat că unul dintre ei, Andrei, are răni grave la picioare, fiind bolnav și necesită îngrijiri speciale, iar lăsarea lui în acel mediu infect, duce clar la infectarea rănilor. Că mama nu se mai ocupă de ei și că, fata cea mare (cea despre care s-a aflat ulterior că era violată de tată) a preluat, vrând-nevrând, sarcinile de îngrijire a celorlalți copii, iar pentru asta a abandonat școala. Că, practic, un minor se ocupă de ceilalți minori! Toate aceste constatări au fost puse pe hârtie, sesizându-se instanței starea de pericol și necesitatea urgentă de a scoate copiii din condițiile infecte, cerere însoțită de rapoarte psihologice, de ancheta socială făcută la locuința acestora. În instanță, un angajat al DGASPC Gorj a dorit să-i arate judecătoarei mai multe fotografii și filmulețe cu acești copii. Deranjată probabil că cererea a venit vineri după masa când programul era scurt, judecatoarea a soluționat urgent cererea. A respins-o! N-a vrut, doamna judecător, nici să vizioneze imaginile cu copiii pentru, și acum citez, ”a nu se lăsa influențată”!!! Cei de la Protecția Copilului au rămas cu ochii în soare, deși se pregătiseră să salveze copiii din iadul în care trăiau. Au insistat, în instanță, ca măcar pentru copilul bolnav, cu rănile infectate să se dispună plasament urgent. Pe doamna judecător n-a impresionat-o nimic! Pentru interesul superior al copilului, pentru a nu se lăsa influențată, pentru a se convinge cu mintea ei, putea să tragă o fugă la Văgiulești. N-o mai influența nimic, decât propria-i convingere! Știa că stabilește soarta unor copii…

Dar, munca de teren e pentru alte profesii, nu pentru un judecător, așa că am dat eu o fugă în Văgiulești, imediat ce am aflat decizia instanței. Vedeți doar câteva imagini dintr-un reportaj lung. Cât am stat în această casă, am avut geaca pe mine și mânuși în mâini și tot mi-a fost frig. Mă uitam la acei copii îmbrăcați sumar, neîngrijiți, la Andrei care avea bandajele jegoase lipite de răni și mă tot întrebam dacă Dumnezeu a lăsat pe pământul ăsta oameni și… oameni. De ce judecătoarea n-a putut fi și ea om? L-am rugat și eu pe tată, care se opunea preluării copiiilor, să-i lase într-un loc sigur pentru ei. I-am explicat că se vor îmbolnăvi, că-i chinuiește. Că e frig pentru copiii să-i țină așa. Mi-a răspuns că ”sunt căliți”! Nu avea cum să-i lase, pierdea banii primiți de la stat, pierdea ajutoarele primite de la oameni cu suflet, o pierdea pe fata pe care o batjocorea. Un coleg mi-a spus apoi, ”hai să-i luăm noi cu forța pe copii, să-i salvăm!” I-am explicat că nu ajungem până la Motru și vom fi arestați pentru răpire… Vă spun aceste lucruri pentru a înțelege că nimeni nu putea să suporte suferința acestor copii, dacă i-ar fi văzut. 

Deci, motivarea instanței nu am primit-o pentru că, spun judecătorii, nu am dreptul s-o iau. Dar, în apărare, cei de la Tribunal au dat un comunicat, pentru „buna informare a opiniei publice”. În comunicat, se spune, cu alte cuvinte, ce-i drept, că angajații DGASPC Gorj sunt niște tâmpiți care nu au invocat iminenta urgență. Tot ce v-am spus eu mai sus, se regăsește în cererea instanței, lipsa mamei, tatăl bolnav, copii neîngrijiți, bolnavi, condiții improprii și risc de îmbolnăvire. Aceste aspecte nu au fost încadrate ca fiind ”urgente”. Consecințele superficialității sau nepăsării, le știți: copiii sunt bolnavi și internați în spitale, tatăl și el internat, fata violată. Despre Andrei, copilul de 6 ani internat la Timișoara pot să vă mai spun că medicii au descoperit că are hidrocefalie și pentru scurgerea lichidului din creier i-a fost montat, încă de la naștere, un tub de dren. Acest tub trebuia să-i fie schimbat din 6 în 6 luni, odată cu creșterea lui. Părinții au ascuns acest lucru, iar copilul a ajuns să aibă și acum tubul montat de la naștere care, nu-i mai ajunge în stomac, ci în gât. Creierașul lui este inundat în acest lichid. Mai are și problema la piciorușe. S-au găsit câțiva medici din Târgu-Jiu care doresc să-i ofere ajutorul pentru următoarele intervenții, fie că vor fi făcute în țară sau străinătate. O fac fără ca cineva să le fi cerut ajutorul. O fac pentru că sunt oameni”, a scris o jurnalista pe facebook. 

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.