Conecteaza-te cu noi

Divertisment

Borne din istoria cazinoului din Vatra Dornei, unul dintre cele mai spectaculoase din România 

Publicat

in

Cazinoul din Vatra Dornei este una dintre cele mai importante moșteniri rămase după ce Bucovina s-a aflat sub coroană austriacă. O locație spectaculoasă, care s-a degradat cu trecerea anilor, dar care acum este în proces de reabilitare.

Cazinoul a fost construit între 1896 și 1898 și mai este cunoscut și sub denumirea de Cazinoul Băilor sau Pavilionul Central al Băilor. Căci în acele vremuri oamenii nu veneau aici doar pentru a se distra la cazinou, ci și pentru băile din zonă. Erau trenuri pline cu turiști care soseau la Vatra Dornei din toate colțurile țării. De la oameni cu ștaif până la oameni simpli, Vatra Dornei era una dintre destinațiile de top din acea perioadă.

Avis Coffee Shop

Anii au trecut și peste cazinoul din Vatra Dornei se simte trecerea timpului, fiind în proces de restaurare. Și obiceiurile de distracție ale oamenilor s-au schimbat, întrucât acum oamenii aleg mai degrabă să joace la cazinouri online, acolo unde au la dispoziție o ofertă mai variată, se pot distra de oriunde, mizele sunt accesibile și mereu sunt campanii promoționale cu premii atractive. 

Numeri pe degete cazinourile terestre din țara noastră, dar cele încărcate de istorie, precum cel din Vatra Dornei, merită să aibă parte de o restaurare de cinci stele și pot fi transformate în atracții turistice, așa cum se întâmplă și cu cel din Sinaia.

Borne din istoria cazinoului din Vatra Dornei:

Lucrările au început în 1896 – Un rol important în construcția cazinoului îl are primarul Vasile Deac, cel care conducea Vatra Dornei în acea perioadă. El a mers personal la împăratul Franz Iosif și l-a convins că o astfel de investiție ar aduce un plus pentru zonă. Împăratul a fost de acord și a contribuit chiar cu o parte din banii pentru construcție. Suma a fost strânsă așadar prin chetă publică, dar și printr-un împrumut de la o bancă vieneză. 

Arhitectul austriac Peter Paul Brang a fost cel care a realizat proiectul. Inaugurarea a avut loc la data de 10 iulie 1899, iar clădirea era cu adevărat spectaculoasă. Construită într-un stil eclectic, cu note ale Renașterii germane, fiind asemănătoare cu cazinoul din Baden Baden. Era un loc în care se socializa, iar oamenii aveau și alte activități la sala de teatru, bibliotecă, restaurant ori cofetărie.

Personalitățile vremii îl vizitau – Cazinoul din Vatra Dornei își câștigase în scurt timp un renume la nivel regional. Așa se face că a fost vizitat de personalități precum Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu și Gheorghe Gheorghiu-Dej. Mai mult, oameni bogați din Budapesta, Berlin și Viena îi treceau pragul, dornici de distracția generată.

A trecut în patrimoniul Bisericii după Unirea Bucovinei cu România – Terenul pe care se află cazinoul a intrat în patrimoniul Fondului Bisericesc al Bucovinei după Unirea din 1918, în contul reparațiilor de război pe care Austria a fost nevoită să le plătească României. Ulterior, în 1937, aici a fost amenajată o terasă cu vedere spre parcul balnear. Iar Al Doilea Război Mondial a schimbat destinația cazinoului, care a fost folosit de armata germană. Din anul 1945 au început lucrări de reparație.

În 1986 a început renovarea sa – Nicolae Ceaușescu a cerut renovarea cazinoului pentru a petrece Revelionul aici, iar lucrările au început în 1986. Acest lucru nu s-a mai întâmplat după moartea fostului dictator, iar cazinoul s-a degradat de la an la an, multe obiecte fiind furate. Cazinoul a trecut în proprietatea societății Dorna Turism SA, a Consiliului Local Vatra Dornei și ulterior în cea a Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina.

În 2020 s-a decis transformarea în muzeu – În cele din urmă, autoritățile au decis să înceapă lucrări de reabilitare, iar Ministerul Culturii a transmis că acesta va fi transformat în muzeu când totul va fi gata.

Populare

Stiri din categoria: Divertisment Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.