Conecteaza-te cu noi

Sportive

Top 10 fotbaliști români cu cea mai mare valoare pe piața actuală a transferurilor

Publicat

in

Epoca de Aur a fotbalului românesc este tot mai departe și, deși există valori remarcabile conturate în campionatul intern, acestea nu ajung să confirme la un nivel suficient de ridicat. 

Pe o piață liberă, globalizată, observăm că este ceva obișnuit ca echipele din Liga 1 să aibă în lot o mulțime de jucători străini, chiar și de pe alte continente. La rândul lor, românii sunt transferați adesea la echipe din străinătate – nu numai în campionatele puternice din Europa, ci și în țări care nu se remarcă neapărat în mod special în lumea fotbalului.

Avis Coffee Shop

Dacă cei mai „scumpi” fotbaliști din lume au cote pe piața transferurilor care ajung la 180 de milioane de euro (Erling Braut Haaland de la Manchester City și Kylian Mbappé de la PSG), fotbalul românesc se rezumă la sume de ordinul milioanelor de euro pentru cele mai mari valori individuale ale unor jucători. 

Cu toate acestea, pasiunea suporterilor pentru echipele locale nu este influențată prea tare de valoarea financiară. Astfel, meciurile din campionatul intern sunt în topul audiențelor, oamenii vin în număr din ce în ce mai mare la stadioane, iar interesul amatorilor de pariuri pe Liga 1 este mereu la un nivel ridicat.

Cele mai mari cote de transfer pentru fotbaliștii români

Conform website-ului specializat în transferuri Transfermarkt.com, Răzvan Marin, în vârstă de 27 de ani, legitimat la FC Empoli, și Radu Drăgușin, în vârstă de 21 de ani, legitimat la Genoa, sunt fotbaliștii de naționalitate română cu cea mai mare cotă la momentul actual – 8 milioane de euro. Cei doi împart așadar prima poziție în top, având în comun faptul că evoluează în Serie A, unul dintre cele mai puternice campionate naționale de fotbal din Europa.

În topul cotelor de piață pentru transferuri îi regăsim și pe Nicolae Stanciu, Wuhan Three Towns (Chinese Super League, China), cu 5,5 milioane de euro, Darius Olaru, FCSB (Liga 1, România), cu 5,3 milioane de euro și Alexandru Cicâldau, Konyaspor (Süper Lig, Turcia), cu 5 milioane de euro.

Iată o listă a primilor 10 fotbaliști români, după valoarea actuală pe piața transferurilor:

• Răzvan Marin (FC Empoli) – 8 milioane EUR

• Radu Drăgușin (Genoa) – 8 milioane EUR

• Nicolae Stanciu (Wuhan Three Towns) – 5,5 milioane EUR

• Darius Olaru (FCSB) – 5,3 milioane EUR

• Alexandru Cicâldău (Konyaspor) – 5 milioane EUR

• Olimpiu Moruțan (Galatasaray) – 4,5 milioane EUR

• Ianis Hagi (Rangers FC) – 4 milioane EUR

• Octavian Popescu (FCSB) – 3,8 milioane EUR

• Andrei Burcă (Al-Okhdood Club) – 3,7 milioane EUR

• Cristian Manea (CFR Cluj) – 3,5 milioane EUR

Superliga, slab reprezentată în clasamentul valorii

Analizând lista celor mai valoroși fotbaliști români, este evident faptul că aceasta este dominată de jucători care evoluează în prezent la echipe din străinătate. Doar 3 din primii 10 ca valoare mai sunt prezenți în campionatul intern din România: 2 la FCSB și 1 la CFR Cluj. 

A devenit un obicei în ultimii 20 de ani ca echipele românești care ajung la un nivel de performanță peste medie să profite imediat de ocazia de a încasa bani din transferurile unor jucători de top. Unii dintre aceștia ajung în campionatele de top din Europa, precum Serie A, Premier League, La Liga sau Bundesliga, alții se rezumă la a evolua la diverse echipe din Asia sau în alte campionate europene de o valoare asemănătoare poate cu Liga 1. 

În unele situații, spre finalul carierei, jucători care au confirmat în Europa se întorc în campionatul românesc și continuă să evolueze la echipe locale, de obicei în primul eșalon.

Vestea bună este că lucrurile evoluează pozitiv: fotbalul din România atrage în ultima vreme tot mai mulți investitori și sponsori, stadioanele sunt modernizate, se pune din nou accent pe formarea de juniori, iar perspectivele pentru performanță pot fi destul de optimiste.

Populare

Stiri din categoria: Sportive Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.