Conecteaza-te cu noi

Știri Iași

Drum lin, domnule profesor

Publicat

in

In memoriam

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Colectivul Departamentului de Geologie al Facultății de Geografie și Geologie din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași anunță cu tristețe trecerea la cele veșnice a profesorului Nicolae Buzgar. Remarcabil cadru didactic şi cercetător în domeniul mineralogie-geochimie, s-a născut la 16 septembrie 1958, în orașul Câmpeni, judeţul Alba, din Ţara Moţilor. Între anii 1965–1973, a urmat Şcoala generală din oraşul natal, apoi a frecventat cursurile Liceului de Matematică-Fizică nr. 1, din oraşul Cluj-Napoca, specializarea Fizică aplicată. După susţinerea examenului de bacalaureat (1978), a fost admis la Facultatea de Biologie-Geografie-Geologie, secţia Inginerie geologică şi geofizică, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pe care a absolvit-o cu brio în anul 1984. Ulterior și-a desfășurat activitatea la Întreprinderea de Prospecţiuni şi Explorări Geologice din Cluj-Napoca între anii 1984 și 1990, iar în perioada 1990–1992 a fost inginer geolog la S.C. Transgex S.A. Cluj-Napoca. Începând cu anul 1992 și până la plecarea în Eternitate a fost cadru didactic, ocupând prin concurs toate treptele academice: asistent universitar (1992–1995), șef de lucrări (1995–2000), conferențiar (2000–2014) și profesor universitar (2014–2023).
A fost un remarcabil lider, conducând Catedra de Mineralogie Geochimie în perioada 2005–2008 și apoi Departamentul de Geologie, de la Facultatea de Geografie şi Geologie între anii 2008 și 2023. A îndrumat generații de studenți de la specializările Inginerie geologică şi Geochimie (licență și master), cărora le-a predat discipline precum Mineralogie, Petrologie Magmatică, Petrografia și petrochimia rocilor sedimentare, Petrologie sedimentară, Spectrometrie în geoștiințe, Spectrografie Raman, Cristalochimia silicaților, Petrologia Endogenă a României, Geostatistică cu aplicații în modelarea geochimică, Petrologia rocilor rezervor siliciclastice.
Cu mult devotament, a împărtășit nu doar cunoștințe, ci și inspirație și perspectivă.

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Transmitem sincere condoleanțe familiei.

Călatorie frumoasă în Univers!

5091 minerale recunoscute internațional, în 2015. De astăzi (27 ianuarie 2024), 5092 de cristalizări ale scoarței terestre ar trebui omologate planetar prin mutarea în nemurire a unuia dintre dascălii mineralogiei, petrologiei, petrografiei și petrochimiei rocilor magmatice, sedimentare ori metamorfice. Când trupul îi va fi cristalizat de materialul primordial, avem convingerea că se va naște una dintre cele mai spectaculoase specii minerale care va fi descoperită de către unul dintre foștii săi studenți.
Irizații permanente în tot spectrul optic perceptibil din lumina nouă care vă învăluie, domnule prof. univ. dr. ing. Nicolae BUZGAR!
Geochimie – Promoția 2001
Universitatea „Al. I. Cuza” Iași – Facultatea de Geografie și Geologie

Populare

Stiri din categoria: Știri Iași Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.