Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Controale ANSVSA în unitățile de tip catering: amenzile se ridică la aproape un milion de lei

Publicat

in

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) desfășoară controale în unitățile de tip catering din țară și din București.

Controalele sunt făcute pentru evaluarea cerințelor de igienă și de siguranța alimentelor a spațiilor, facilităților și echipamentelor destinate pentru prepararea mesei în incinta unităților de tip catering autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare și/sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Avis Coffee Shop

La baza acestor acțiuni de control stau principiul asigurării unui nivel înalt de protecție a sănătății consumatorilor, având în vedere riscul pe care îl reprezintă prepararea și livrarea produselor culinare (alimente gata pentru consum – mâncăruri gătite, salate, sosuri etc) către colectivități mari de consumatori, inclusiv către categoriile de persoane vulnerabile (copii de vârstă preșcolară, elevi, vârstnici, persoane cu dizabilități, persoane spitalizate etc), spune ANSVSA.

Astfel, reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene, precum și cea a Municipiului București au efectuat 768 de controale în unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat 109 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 935.100 de lei. Totodată, au fost emise 7 ordonanțe de suspendare a activității, 13 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 509 kg de produse alimentare.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli:

– depozitarea și etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;

– dificultăți pentru demonstrarea trasabilității produselor finite;

– deficiențe privind întreținerea spațiilor de producție;

– depozitarea și funcționarea în spații neaprobate sanitar veterinar;

– lipsa carnetelor de sănătate pentru personal;

– lipsa contractului pentru efectuarea operațiunilor DDD;

– nerealizarea programului de autocontrol.

De asemenea, au fost prelevate 91 de probe din produse culinare gata de consum, în vederea determinării criteriilor microbiologice de siguranța alimentelor, cu rezultat conform sau aflate în curs de evaluare.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.