Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Moștenirea dubioasă a baronului Buzatu: PSD își menține controlul prin perpetuarea sistemului corupt

Publicat

in

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a  venit la Vaslui să plângă de mila lui Dumitru Buzatu. Oricât ar vrea, social democrații nu se pot dezlipi de baronul care a îngenunchiat județul Vaslui. Ciolacu s-a declarat bucuros de faptul că organizaţia social-democrată din Vaslui nu s-a lăsat „îngenuncheată” de momentul de anul trecut al arestării fostului preşedinte, Dumitru Buzatu. Și are dreptate de vreme ce urmașii fostului baron candidează acum pentru funcții cheie la alegerile locale. 

În cadrul ultimei vizite la Vaslui, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reliefat perseverența și determinarea organizației locale, ignorând cu desăvârșire umbra corupției care planează asupra sa. Deși s-a declarat impresionat de reziliența partidului, a omis faptul că această „determinare” este alimentată de vechii și controversații lideri ai partidului, cum ar fi fostul baron Dumitru Buzatu. „De fiecare dată mă bucur de atmosfera pe care o găsesc aici. Am găsit-o data trecută, o găsesc şi de această dată. După ce toată lumea spunea că e o organizaţie îngenuncheată, am găsit o organizaţie şi mai determinată, şi mai închegată, care ştie să piardă, să câştige, dar mai ştie să meargă înainte.”, a declarat Marcel Ciolacu. 

Avis Coffee Shop

Faptul că urmașii lui Buzatu acum candidează pentru funcții cheie în cadrul alegerilor locale ridică întrebări privind schimbarea reală și reforma în partid. Deși Ciolacu își laudă membrii pentru abilitatea de a merge mai departe și de a se reinventa, această reînnoire pare să fie mai degrabă o perpetuare a influenței și a practicilor corupte promovate de liderul controversat Dumitru Buzatu.

Ciolacu recunoaște că Vasluiul sub cinducerea PSD este cel mai sărac județ din țară

Ciolacu a recunoscut că Vasluiul este considerat cel mai sărac județ din țară, însă a uitat sau a ales să ignore faptul că această stare de sărăcie cronică în care se zbate județul Vaslui este rezultatul unei guvernări locale de trei decenii sub stindardul PSD, adică al acelor lideri care luau șpăgi cu portbagajul.Faptul că această sărăcie este menținută și chiar exploatată în beneficiul politicilor de partid reprezintă o acuzație serioasă la adresa PSD. „Moldova a fost părăsită şi a fost lăsată în urmă în toţi aceşti zeci de ani”, a afirmat Ciolacu.

S-ar putea argumenta că PSD a folosit ajutoarele sociale și sistemul de asistență pentru a-și cimenta influența asupra cetățenilor, transformându-i pe cei nevoiași într-o masă de votanți captivă. Acest joc al promisiunilor vagi și al dependenței sociale perpetuează un ciclu de sărăcie și stagnează dezvoltarea județului, satisfăcând în mod cinic interesele politice ale unei elite corupte.

În final, sub masca unei presupuse revigorări și a unui progres aparent, evoluțiile recente din PSD Vaslui subliniază mai degrabă perpetuarea unui sistem toxic, condus de vechiul gard corupt și menit să mențină un control asupra unei comunități vulnerabile.

Vasluiul- singurul județ din Moldova ocolit de investiții!

În timp ce în restul județelor din Moldova se deschid zeci de firme străine și sunt atrase fonduri importante, prin Vaslui nu trece niciun investitor. În primele două luni ale acestui an, în Iași s-au înmatriculat 39 de firme, în Botoșani 13 firme, Bacău 22 firme etc. În schimb, în județul Vaslui nu a fost înregistrată nicio societate cu capital extren.  

În primele două luni ale acestui an, în județul Vaslui nu a fost înmatriculată nicio societate cu participare străină la capitalul social subscris.

Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în luna ianuarie 2024 situația la nivelul Regiunii Nord-Est este următoarea: Bacău – 13 societăți; Botoșani – 6 societăți; Iași – 17 societăți; Neamț – 1 societate; Suceava – 3 societăți. În luna februarie 2024 situația este următoarea: Iași – 22 de societăți; Botoșani – 7 societăți; Bacău – 9 societăți; Neamț – 3 societăți; Suceava – 4 societăți.

În perioada 1991 – 2022, în județul Vaslui s-au înregistrat 633 de societăți străine, ceea ce înseamnă la nivel național un procent de numai 0,21% din totalul societăților străine. Valoarea totală a investițiilor străine este de 44.966.800 euro. Printre județele codașe la investiții străine se află Mehedinți cu 49,7 milioane de euro și Gorj cu 11,1 milioane de euro. La polul opus se află județul Timiș cu investiții de 2 miliarde de euro.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat în luna ianuarie 2024 „Proiecţia principalilor indicatori  economico-sociali în profil teritorial 2023 – 2027”.

La finalul acestui an, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat pentru județul Vaslui se ridică la suma de 15,3 miliarde de lei. În anul 2027, prognozele oficiale indică pentru județul Vaslui un PIB în valoare de 19,3 miliarde de lei.

În același an, valoarea produsului intern brut pentru celelalte județe din Regiunea Nord-Est va fi următoarea: Bacău – 43,6 miliarde de lei; Botoșani – 20,7 miliarde de lei; Iași – 77 miliarde de lei; Neamț – 30,6 miliarde de lei; Suceava – 39,1 miliarde de lei.

PIB-ul este un indicator al activităţii de producţie la nivel de ţară sau regiune, fiind un instrument util pentru măsurarea şi compararea nivelului economic de dezvoltare.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.