Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Fostul Baron al PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, devine martor denunțător într-un dosar de corupție de amploare

Publicat

in

Într-un moment fierbinte pentru lumea politică din județul Vaslui, Dumitru Buzatu, fostul baron al PSD Vaslui, aflat în Penitenciarul Vaslui după ce a fost prins în flagrant primind mită de la omul de afaceri Emil Savin, a decis să devină martor denunțător într-un dosar de corupție de mare amploare aflat la Direcția Națională Anticoruptie Iași.
Conform informațiilor furnizate de avocații săi, Dumitru Buzatu a fost audiat în calitate de martor denunțător ieri, 9 aprilie 2024, într-un dosar cu acuzații grave ce vizează infracțiuni legate de folosirea și prezentarea de documente sau declarații false, cu scopul obținerii pe nedrept de fonduri sau active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta. Acest gen de fapte sunt considerate deosebit de grave și sunt reglementate de prevederile art. 18 alin. (1) și (3) din Legea nr. 78/200 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, fiind încadrate ca infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Decizia lui Dumitru Buzatu de a colabora cu autoritățile în această privință iese în evidență și poate avea consecințe semnificative în investigarea și urmărirea penală a rețelelor de corupție din județul Vaslui, mai ales în ceea ce privește utilizarea frauduloasă a fondurilor europene. Această schimbare de poziție a fostului lider politic pune pe jar politicienii și oamenii de afaceri din județul Vaslui și nu numai.
În contextul prezent, rămâne de văzut cum se va desfășura evoluția acestui dosar și care vor fi repercusiunile pe care declarațiile lui Dumitru Buzatu le vor avea asupra lumii politice.

”În mod absolut evident, domnului BUZATU NU „i s-a pus in vedere” de către organele judiciare din cadrul D.N.A. lasi că „nu se doreste amestecul lui (…) in alegerile locale din iunie”, procedura audierii in calitate de martor denuntator find una eminamente legala, circumscrisa ExCLUSIV scopului procesului penal (respectiv aflarea adevarului!), FARA a se depsi cadrul legal institutional si FARA a fi vizate de catre organele judiciare eventuale pretinse chestiuni politice/ electorale”, a declarat Kristian Winzer, avocatul lui Dumitru Buzatu.

Avis Coffee Shop

Acesta mai susține că :”denunțul nu vizeaza pretinse infractiuni de coruptie/ infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie (deci NU vizeaza” fapte de coruptie in institufile aflate in subordinea Consiliului Judetean Vaslui, in interioul institufiei pe care a condus-o vreme indelungata, dar si in interiorul partidului din care a facut parte, fie că vorbim de filiala judeteană a PSD sau de PSD central”, NU „descrie traseul spagilor”, NU contine ” amănunte picante legate de modul in care se luau spagile in Consiliul Judetean Vaslui, in institutiile aflate in subordinea acestuia, dar si cum ajungeau banii in buzunarele celor din conducerea centrală a PSD”, iar domnul BUZATU NU „a povestit procurorilor modul in care se luau spagile si mai ales cine le lua”), ci DOAR o infractiune impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, savârsita EXCLUSIV de catre o ENTITATE PRIVAT (si de catre reprezentantii in drept si in fapt ai acesteia), iar NICIDECUM de către eventuale persoane/ entitafi publice si/ sau partide politice (nici de la nivel local si nici de la nivel central)!

Domnul BUZATU Dumitru NU a avut si NU are calitatea de suspect/ inculpat DECÂT in cauza care a fäcut obiectul Dosarului penal nr. 19/P/2023 (instrumentat de D.N.A. – S.T. lasi, finalizat de aceeasi structura specializata a Ministerului Public prin Rechizitoriul din data de 12 decembrie 2023 si aflat in prezent in etapa/ procedura camerei preliminare, pe rolul Tribunalului Vaslui”.

Buzatu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie, în luna septembrie a anului trecut, când primea 1,25 milioane de lei drept mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii acestuia, după ce fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui i-ar fi primit într-un restaurant.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui Dumitru Buzatu. Dosarul a fost transmis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. Dumitru Buzatu se află în arest preventiv la Penitenciarul Vaslui.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.