Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

O femeie din Vaslui a fost prinsă că încasa atât salariul, cât și pensia în același timp

Publicat

in

O femeie din Vaslui a fost concediată de la locul său de muncă la societatea de transport public local „Transurb” după ce s-a descoperit că beneficia simultan de salariu și pensie. Situația ei a fost adusă la lumină de liderul de sindicat Samir Ioniță, care a notificat Curtea de Conturi. Ca urmare, Primăria a inițiat un control intern de audit, iar în urma investigațiilor, contractul de muncă al femeii la societatea Transurb a fost reziliat.

„Eu am transmis societății că nu e legal ca doamna Doroftei să cumuleze salariul cu pensia, dar nu m-a băgat nimeni în seamă. Când au fost întrebați de cei de la primărie dacă știu calitatea de pensionar a doamnei, au spus că nu, dar cunoșteau foarte bine situația, că doar au petrecut împreună ieșirea la pensie”, a explicat liderul de sindicat Samir Ioniță.

Avis Coffee Shop

Nuța Doroftei a lucrat la Transurb având două contracte, dar la unul dintre ele a renunțat când a ieșit la pensie.

Ce s-a descoperit la auditul intern

„La data începerii misiunii de audit, doamna Doroftei Nuța avea în vigoare, în relația cu angajatorul SC Transurb SA Vaslui, contractul individual de muncă cu timp parțial (40h/lună) nr. 348/21.08.2020 pentru funcția de manager sistem de transport (Notă: contractul individual de muncă nr. 307/01.10.2017 cu normă întreagă 8h/zi, 40h/săptămână), pentru funcția de impiegat auto a încetat anterior, începând cu data de 31.12.2022, prin demisie, conform Decizie nr. 4026/30.12.2022).

La nivelul angajatorului nu este cunoscută calitatea de pensionar a doameni Doroftei Nuța, conform adresei primite din partea SC Transurb SA Vaslui, nr. 24-51901 din 27.02.2024.

În acest context, Primăria Municipiului Vaslui a solicitat, prin adresa nr. 52952/29.02.2024, Casei Județene de Pensii să ne comunice dacă doamna Doroftei Nuța are calitatea de pensionar. Conform răspunsului primit, doamna Doroftei Nuța beneficiază de pensie pentru limita de vârstă din data de 06.04.2021, conform Deciziei nr. 133904/04.06.2021. Menționăm că obligativitatea caselor de pensii teritoriale de a comunica decizia de pensionare angajatorului a fost introdusă ulterior, din 8 aprilie 2022, prin Legea nr. 76/2022.

În consecință, la finalizarea proiectului de raport de audit, recomandarea transmisă angajatorului SC Transurb SA Vaslui a fost următoarea: «(…) societatea va constata încetarea de drept a contractului individual de muncă existent al doamnei Doroftei Nuța, conform Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, art. 56. Lit. c) și art. 49 alin (5) și va proceda în consecință»”, se arată într-un răspuns al echipei de audit intern.

Ce prevede noua lege a pensiilor

Legea nr. 53/2003 precizează că raporturile de muncă încetează de drept „la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare”.

Noua lege a pensiilor nu mai prevede posibilitatea de a cumula pensia cu salariul, scriu cei de la vremeanoua.ro.

„Persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie, (…) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al agajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, se arată în Legea nr. 360/2023.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.