Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Elevii din Cursesti invata in praznicarul din cimitir! Parintii nu sunt de acord cu mutarea lor in alta parte- FOTO

Publicat

in

Mai mulţi părinţi din localitatea Curseşti Deal, comuna Pungeşti, au protestat, luni, în faţa primăriei, faţă de o recentă măsură a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, potrivit căreia copiii lor, care învaţă temporar într-un spaţiu pus la dispoziţie de biserică, ar trebui să fie mutaţi la o şcoală dintr-o localitate alăturată.

Şcoala din Curseşti Deal se află în proces de reabilitare, iar cei 22 de copii de ciclu primar şi alţi opt copii de grădiniţă învaţă de la începutul anului şcolar într-o clădire din curtea bisericii în care au loc praznicele bisericeşti. În urma unui recent control al DSP Vaslui, s-a stabilit că spaţiul este unul impropriu derulării actului de învăţământ, conducerea şcolii a fost amendată cu suma de 3.000 de lei şi s-a recomandat relocarea copiilor, singurul spaţiu aflat la dispoziţia autorităţilor locale fiind şcoala dintr-o altă localitate, unde copiii ar trebui să facă naveta zilnic.

Avis Coffee Shop

‘Nu suntem de acord să meargă copiii la altă şcoală, ni s-a spus că mai este puţin şi sunt gata lucrările la şcoala lor şi nu credem că este o problemă dacă mai învaţă două luni în prăznicar. Nu avem posibilitatea să-i ducem şi să-i aducem de la şcoală. Nu avem maşini, suntem acasă că avem copii mai mici, soţii sunt plecaţi la muncă. Ştim că în alte localităţi când s-au făcut lucrări la şcoli, copiii au fost mutaţi o perioadă în alte spaţii şi nu a spus nimeni nimic. Acum la noi de ce nu se poate? Trebuie să facem nişte sacrificii dacă vrem să avem o şcoală nouă’, a spus o femeie din Curseşti Deal.

Prefectul judeţului Vaslui, Daniel Onofrei, a cerut conducerii DSP Vaslui să ia în calcul varianta unei derogări pentru ca elevii să poată învăţa în continuare în spaţiul pus la dispoziţie de biserică, aşa cum îşi doresc părinţii. Oficialul a subliniat că acţiunile de control ale DSP sunt benefice, dar că situaţiile trebuie judecate în funcţie de anumite particularităţi iar inspectorii sanitari nu trebuie să dea dovadă de exces de zel sub pretextul că respectă legea, ci să ajute autorităţile locale şi să le ofere soluţii legale.

‘Şi în judeţul acesta şi în toată ţara, când a fost nevoie să existe un proces de relocare s-au găsit soluţii şi nu întotdeauna s-au întrunit toate condiţiile. (…) Poate găsim o soluţie să mai prelungim două luni situaţia de acum şi să lăsăm copiii să înveţe aici. (…) Din păcate, trebuie să acceptăm că nu există o procedură care să ne indice exact paşii care trebuie urmaţi, trebuie să punem la punct între noi un mod de lucru. (…) E foarte bine ce faceţi, dar haideţi să înţelegem şi alt aspect. Primăria când face o şcoală într-o localitate, nu mai face încă o şcoală back-up în care să înveţe temporar copiii’, a spus prefectul Daniel Onofrei, prezent la Pungeşti.

Directorul executiv al DSP Vaslui, Mihaela Vlada, a menţionat că măsurile trasate de autorităţile sanitare au fost stabilite potrivit reglementărilor în vigoare şi că situaţia la care s-a ajuns este şi rezultatul unei comunicări deficitare cu autorităţile locale din comuna Pungeşti. Ea a solicitat conducerii şcolii şi reprezentanţilor primăriei să ia o serie de măsuri pentru asigurarea unor condiţii minime de igienă cum ar fi păstrarea curăţeniei în spaţiul în care învaţă copiii, achiziţionarea de lavoare portabile sau amplasarea unor covoare cu dezinfectant la intrarea în clădire, urmând să fie găsite soluţii de acordare a unui termen suplimentar pentru susţinerea temporară a cursurilor în spaţiul actual.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.