Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

Publicat

in

Înălţarea Domnului este sărbătorită în acest an în ziua de 25 mai, la 40 de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paşti). Biserica sărbătoreşte Înălţarea într-o zi de joi, înainte de Cincizecime-Rusalii, începând din secolul al IV-lea.

Birsa Turism Fest Bijuterii

La 40 de zile de la Învierea Sa, Iisus i-a dus pe ei afară din Ierusalim, pe Muntele Măslinilor, aproape de Betania ” (…) şi, ridicându-Şi mâinile, i-a binecuvântat. Şi pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare. Şi erau în toată vremea în templu, lăudând şi binecuvântând pe Dumnezeu. Amin” (Luca cap. 24; 50-53).

Avis Coffee Shop

Prin Înălţare, Hristos a împlinit misiunea pe care a avut-o de la Dumnezeu-Tatăl: să vină în lume, să Se nască, să trăiască, să sufere, să moară şi să învieze.

Tradiții de Înălțarea Domnului

În unele sate din Banat sau din Țara Hațegului se face nedeie în ziua de Înălțare. Este un prilej ca localnicii alături de prietenii și rudele din alte părți să se întâlnească și să se bucure împreună, potrivit crestin-ortodox.ro.

După slujbă, pe câmp are loc o procesiune, prilej cu care se sfințesc recoltele.

În unele locuri, oamenii ocolesc satul cu lanurile, apoi merg și în pădurile din jur, își împodobesc casele și bisericile cu flori și spice verzi.

Femeile fac curățenie, gătesc, iar în ajun anină leuștean la porți și ferestre ca să apere gospodăria de strigoi.

Obiceiuri de Înălțarea Domnului

– se poartă frunze de nuc la brâu precum Hristos când s-a înălțat;

– se crede că cine moare de la Paști până la Ispas ajunge în Rai;

– de Ispas se bat vitele cu leuștean, ca să se îngrașe și să fie ferite de boli;

– se taie păr din varful cozilor de la vite și se îngroapă într-un furnicar, spunându-se: „să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar!”;

– în ziua de Ispas nu se dă foc și sare din casă;

– ce se seamană după Ispas, nu rodește;

– în ziua de Înălțarea Domnului, femeile care au morți în familie, împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele acestora, crezându-se că e ziua în care sufletele lor se înalță la cer și să aibă merinde de drum;

– femeile împart lapte dulce, fiert cu pasat.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.