Știri Vaslui
VIDEO: Abuzuri, neglijență, furturi în sistemul de protecție socială din Vaslui, sistem căpușat de PSD
Beneficiarii Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din Râșești, complet neajutorați în fața încălcărilor flagrante ale drepturilor lor.
Într-o societate democratică, cea mai grea probă de foc pentru un sistem de protecție socială este modul în care el veghează asupra celor mai vulnerabili dintre noi. În multe din centrele Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, această măsură se dovedește dureros de insuficientă.
Bătăile sunt la ordinea zilei, hrana beneficiarilor este furată, iar condițiile de trai sunt mizere. Vorbim de această dată de un caz de violență care a ajuns la urechile autorităților de mai bine de un an de zile, semnalul de alarmă fiind tras de o femeie din localitatea Râșești care locuiește în vecinătatea centrului și vede zilnic ororile petrecute aici. În urma unei bătăi primite de un beneficiar din centru, femeia a sunat la 112 și a alertat autoritățile. Politia însă a venit, a constatat , a audiat cateva persoane și… a plecat.
“Sunt bătuți, agresați verbal, angajații pleacă din centru cu sacoșele de mâncare. Încărcați pleacă acasă după program. Bieții beneficiari sunt vai de ei”, a spus Maria Iordache. În ciuda semnalelor de alarmâ trase de femeie, nu există garanții că abuzurile vor înceta sau că vinovații vor fi trași la răspundere.
Reclamațiile aparținătorilor beneficiarilor și ale unor localnici din Râșești indică o situație alarmantă. Angajații centrului, în loc să se îngrijească de aceste persoane neajutorate, sunt bănuiți că fură mâncarea destinată bolnavilor. Ba mai mult, există acuzații privind sedarea excesivă a beneficiarilor, care ar fi realizată pentru a facilita sustragerea mâncării.
În timp ce la fața locului autoritățile par să fi tratat situația cu lipsă de seriozitate, o plângere legată de neregulile din Centrul de Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din Râșești a fost depusă și la Parchetului de pe lângă Judecătoria Husi. “A fost inregistrată plângerea numitei lordache Maria, prin care accasta reclama faptul cã organele de cercetare penala nu au procedat la ridicarea camerelor de supraveghere de la locul comiterii presupusei fapte. Potrivit art. 336 alin. (1) C. pr. pen., orice persoană poate face plângere impotriva masurilor și actelor de urmărire penalã, dacã prin aceasta s-a adus o vătămare a intereselor sale legitime”, se arată în comunicatul procurorilor. Deși plângerea a fost respinsă, cercetările continuă cu privire la trei angajați acuzați de furt. “În cursul anului 2022, numiții S. Anișoara, C. Florin si C. Roxana, sunt acuzați că au sustras alimente din cadrul centrului. In urma acestei sesizari a fost inregistrat dosarul penal nr. 355/P/2022 al Parcherului de pe langa Judecatoria Husi. Prin ordonanta din data de 10.03.2022 s-a dispus inceperea urmăririi penale in rem sub aspectal savarsirii infractiunii de furt”, spun procurorii.
Bolnavi pedepsiti si izolati intr-o camera fara toaleta! Teroare intr-un centru al DGASPC
Zeci de persoane cu handicap mintal cazate într-un centru de reabilitare neuropsihiatrică din Vaslui, victime ale abuzurilor. Asta a reieșit dintr-un raport întocmit de o echipă de la Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, după o vizită recentă. Pacienții erau ținuți, ca pedeapsă, într-un „izolator” și câte o săptămână. Șefa centrului din subordinea DGASPC Vaslui admite măsura și o justifică prin „lipsa de personal”.
La începutul lunii august, 52 de persoane cu dizabilități trăiau într-un centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică din satul Mălăiești. E vorba de persoane vulnerabile, cu vârste curprinse între 40 și 60 de ani, care sunt îngrijite de trei lucrători sociali și 23 de infirmiere.
In centru nu sunt medicii psihiatri sau psihologi. Raportul a scos la iveală probleme privind lipsa autorizației de funcționare și cea de personal, dar și folosirea izolării prelungite ca metodă de „pedeapsă” sau „tratament” pentru pacienții agitați. Conform declarațiilor șefei centrului, Iuliana Neștian, citata în acest raport, durata „tratamentului” era de până la 7 zile. Consiliul de Monitorizare a sesizat Parchetul, DGASPC Vaslui, Consiliul Județean și Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități.
Raportul instituției, finalizat pe 10 august și publicat 19 zile mai târziu, a scos la iveală o mulțime de probleme structurale, de la lipsa autorizației de funcționare și cea de personal la folosirea izolării prelungite ca metodă de „pedeapsă” sau „tratament” pentru pacienții agitați.
Directoarea a lipsit de la serviciu 120 de zile! Batranii au fost lasati la mila Domnului
Sefii centrelor sociale din judetul Vaslui duc un trai de lux. Mai marii Directiei pentru Protectia Copilului le-au aprobat salarii colosale de cateva mii de lei si asa a ajuns un director al unui centru de batrani sa incaseze leafa care depaseste 10.000 de lei. Este si cazul Iuliei Nestian, directorul Complexului de Servicii Comunitare Malaiesti-Vutcani. Cu cativa ani in urma, duduia era acuzata ca nu prea da pe la serviciu, iar batranii internati in centrul pe care ea il conduce si astazi, traiesc in conditii care lasa de dorit. Subalternii Iuliei Nestian nu au mai putut atunci indura bataia de joc si au decis sa vorbeasca.
120 de zile lipsa intr-un singur an
In decursul unui an de zile, pe langa concediul la care are dreptul legal, Nestian nu a calcat pe la serviciu vreme de 120 de zile. Angajatii domniei sale au fost cei care i-au adunat zilele lipsa si au semnalat problema mai departe, dar nimeni nu a parut interesat de aceasta situatie. „Pleaca cate doua-trei saptamani si nu mai apare. Si-a ridicat o vila in comuna si-a cumparat masina straina. Nu are nimeni curajul sa o intrebe ceva. Este protejata sefilor care au ajutat-o sa ajunga in aceasta functie. Noi muncim ca vai de noi si nu avem cui sa ne plangem. Noi ducem greul, angajatii din centrele acestea. Nu este tocmai usor sa ai grija de niste batrani, multi dintre ei cu probleme psihice. Nu putem sa ne batem joc, ii privim ca pe parintii nostri. Maine, poimaine putem ajunge noi in locul lor. Se darama cladirea asta peste noi”, spunea un alt angajat al centrului. Directoarea cu apucaturi de stapan pe propria mosie, a dat ordin ca presa sa nu aiba acces in incinta unitatii.
În ultimii 20 de ani baronul PSD, Dumitru Buzatu, a împânzit instituțiile din județ cu oamenii săi. Spitalul de Urgență Vaslui, Direcția pentru Protecția Copilului, Societatea de Drumuri și Poduri, Societatea Aquavas, toate sunt pline de oamenii lui Dumitru Buzatu. Și toate sunt căpușate de aceste personaje. Model copiat și de actualul primar Vasile Pavăl. Arborele genealogic al familiei Buzatu se întinde prin toate instituțiile din județ. Oriunde cauți într-o instituție publică, o rude ale lui Dumitru Buzatu sau personaje crescute și educate de acesta , personaje credincioase care niciodată nu au ieșit din cuvântul șefului. Ce spunea Dumitru Buzatu era respectat întocmai, iar directorii unși de el în funcții erau mai degrabă personaje obediente care nu au avut niciodată curajul să ridice capul. “Un șef și-un soare am”, declara cu ani în urmă o duduie căreia Buzatu i-a dat oferit o funcție de director. Reforma anunțată de premierul Marcel Ciolacu atunci când a vorbit de cloaca de la Vaslui ar trebui să lovească nu doar în PSD sau în Consiliul Județean ci și în instituțiile din subordinea baronului Dumitru Buzatu. Probabil cea mai gravă problemă a României este astăzi cea a uriașului deficit bugetar. Explicat în termenii cei mai simpli, deficitul bugetar e atunci când un guvern cheltuie mai mult decât încasează. Cum s-a ajuns aici? Explicațiile sunt numeroase, însă una dintre cele mai des întâlnite vorbește despre angajările la stat, număr care crește an de an. Sunt mult prea mulți angajați la stat.
Baronul PSD, stăpânul absolut
Direcția pentru Protecția Copilului este de câțiva ani cel mai mare angajator din județ. Numără în prezent peste 2.000 de angajați și este condusă de Dragos Cazacu, nașul lui Tudor Buzatu, prieten bun cu Edi Popica, ginerele lui Farmazon, omul care a dat momeala lui Buzatu, o șpagă de 1,25 milioane de lei. Dumitru Buzatu a umplut instituțiile publice și cu lipitorii de afișe de la partid. Pe lângă aceștia, nepoții săi dețin funcții cheie în companiile Consiliului Județean. De exemplu, la operatorul de apă și canal al județului, Aquavas, companie care a derulat proiecte de milioane de euro, șef al autorității tutelare este nepotul bun al lui Buzatu, Remus Mustățea. La societatea de drumuri și poduri a Consiliului Județean este director tot un nepot, dar al nașului lui Buzatu, Constantin Pricope. O altă afacere a fost dată fiului lui Ioan Buruiană, un personaj care a fost cu Buzatu la partida de pescuit unde s-a încasat șpaga. Fiul lui Buruiană se ocupă de gestionarea transportului și colectării gunoaielor din județul Vaslui.
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Criminalul în serie căutat de 24 de ani. A ucis mai multe femei luate la autostop şi le-a abandonat cadavrele în păduri
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Lumina speranței în județul ignorat de autorități! Cine salvează viitorul copiilor defavorizați
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Un nou eşec pentru CJ Vaslui: Noua Policlinică întârzie: Ciprian Trifan, este urmărit de ghinion
-
Bursa zvonurilorcu 4 săptămâni in urma
BURSA Zvonurilor: Politicianul cu memorie scurtă! Cum a ajuns senatorul Bîca să-și distribuie „gândurile profunde” în grupuri anti-PSD
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
În judeţul Vaslui, precipitaţii cât într-un an. Deversare controlată la un baraj după apariția unei breșe
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Doi hușeni au ajuns după gratii! Au bătut un ieșean cu pumnii și picioarele
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Crimă la Dimitrie Cantemir! Un bărbat a fost omorât de un altul care l-a lovit în cap cu un obiect dur
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Interlopul Alis Gentimir surprinde judecătorii: Cere dublarea ordinului de protecție la doi ani- VIDEO