Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Două scannere cu raze X au fost puse în funcţiune în Vama Albiţa

Publicat

in

Două scannere cu raze X au fost puse în funcţiune, marţi, în Vama Albiţa, în prezenţa ministrului Finanţelor, Marcel Boloş şi a preşedintelui Autorităţii Vamale Române, Marcel Mutescu.

Potrivit autorităţilor, un echipament va fi folosit pentru controlul autovehiculelor, iar altul, mobil, va fi destinat verificării camioanelor. Aceste dispozitive au rolul de a reduce cazurile de evaziune fiscală şi traficul ilegal de droguri şi substanţe periculoase, urmând să îmbunătăţească siguranţa frontierei externe a UE şi să optimizeze controlul vehiculelor la graniţă. Un scanner similar a fost instalat, în cursul lunii mai, la Giurgiuleşti, în judeţul Galaţi.

Avis Coffee Shop

‘În acest fel urmărim să consolidăm capacitatea instituţională şi administrativă a Autorităţii Vamale Române de a combate frauda fiscală, de a combate contrabanda, traficul de droguri, fiind implicate în acest proiect atât Ministerul Finanţelor, cât şi Autoritatea Vamală prin personalul propriu. Sigur, noi avem un plan mai amplu pentru consolidarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Vamale, deoarece pe lângă ceea ce acum avem ca şi operaţionalizare a scannerelor, intenţionăm până la sfârşitul anului să avem funcţional şi proiectul de digitalizare cunoscut cu denumirea de E-Sigiliu, prin care peste 2.000 de astfel de sigilii mobile vor face parte din consolidarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Vamale, proiect pe care îl considerăm important alături de cel pe care astăzi îl implementăm’, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Deputatul PNL, medicul Nelu Tătaru, a fost și el prezent la eveniment. “Alături de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, de președintele Consiliului Județean Iași, Alexe Costel, dar și de alți colegi, reprezentanți ai autorităților publice locale, am făcut o vizită la Biroul Vamal de Frontieră Albița, unde au fost puse în funcțiune două scanere cu raze X pentru controlul mărfurilor. Este un pas important, mai ales că vorbim despre Albița, cea mai aglomerată vamă de pe frontiera dintre România și Republica Moldova! În mod cert, Albița avea nevoie de investiții în echipamente moderne. Avem, în diverse etape, multe alte proiecte de investiții importante pentru județul Vaslui, care ne vor conduce unde ne dorim: spre dezvoltare și normalitate. Fapte, nu vorbe!” a spus Tătaru.

În cursul acestui an, vor fi puse în funcţiune nouă astfel de scannere cu raze X, dintr-un total de 26 achiziţionate cu fonduri comunitare. Dispozitivele vor fi funcţionale în cele mai importante puncte de frontieră din ţară. Următoarele echipamente vor fi instalate în alte puncte de trecere a frontierei în anii 2025 şi 2026.

‘Prin acest proiect sperăm să reuşim să combatem mai bine şi mai eficient evaziunea fiscală, frauda vamală şi să găsim mărfuri nedeclarate sau alte mărfuri interzise şi care sunt ascunse în mijloacele de transport. Acest proiect este unul care pentru noi, ca autoritate, a ridicat destul de multe provocări, mă refer aici în principal la partea de infrastructură, faptul că avem spaţiu suficient în birourile vamale. Trebuie de multe ori să apelăm la ajutorul administraţiei locale să ne dea teren ca să putem extinde suprafaţa punctelor de trecere a frontierei să putem amplasa aceste echipamente. Echipamente pe care le vedeţi că scanează fără persoane la bord, sunt echipamente cu grad ridicat de siguranţă şi scanările vor avea loc pe baza analizei de risc’, a precizat preşedintele Autorităţii Vamale Române, Marcel Mutescu.

De asemenea, oficialul Autorităţii Vamale Române a mai menţionat că prin scanarea vehiculelor cu noile echipamente ar trebui să se înregistreze o scădere a timpilor de aşteptare la trecerea frontierei.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.