Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Viata chinuita pentru 5 frati. Invata la lumina lanternei, iar copiii rad de ei

Publicat

in

Cinci fratiori din comuna Todiresti învață online, chiar dacă in casa lor nu e curent electric. Cu un singur telefon, toti participă la cursuri sau isi fac temele. Merg zilnic 1,5 km, la un vecin, pentru a incarca telefonul. Desi pentru ei scoala e o luptă zilnică, toti au rezultate foarte bune.

Lecții la lumina lanternei

Avis Coffee Shop

Familia Rotaru este din satul Plopoasa. Locuinta a fost construita in urma cu cativa ani in extravilanul satului, fara autorizatie, asa ca viata celor cinci elevi, in pandemie, e dificila. Cu banii pe care ii strangeau pentru materiale de constructii, parintii au cumparat un telefon. Altfel, cei mici nu aveau nicio sansa sa invete in sistem hibrid. „Este foarte greu sa faca toti teme, sa învețe, sa participe la ore, de pe un singur telefon.

Daca întârziem și se lasă seara, avem o lanterna cu baterii, o pun pe birou si fiecare sta, pe rând, la birou si facem lecții împreună. Mai avem o baterie externa, dar se duce repede. Ii ajut cat pot, pentru ca vreau ce e mai bun pentru ei. Muncim, avem animale, nu cumpărăm mâncare. Dar nu avem banii necesari pentru a ne racorda la rețeaua electrică! Scoala e pe primul loc, copiii mei vor ajunge oameni mari!”, a spus Roxana Rotaru, mama pruncilor. 

Chiar si asa, se descurca greu, mai ales ca telefonul trebuie incarcat si pentru asta parcurg 1,5 km pana la casa unui vecin. Il folosesc pe rand, cateva ore fiecare, atat cat tine bateria. Invata inainte, din manual, pentru a nu ramane in urma cu materia si abia asteapta sa se termine zilele in care trebuie sa invete de acasa, pentru a se intoarce la scoala. 

Tatal munceste pe rupte, el aduce banii in casa, iar mama se ocupa de copii si de gospodarie. „Soția mea este un exemplu! Trăim greu, dar familia mea are ce mânca, e curata, educată, iar copiii sunt deștepți și le place cartea! Sărăcia nu e o rușinoasă! Iar noi, ca părinți, ne simțim cei mai bogati!”, a spus tatăl. 

„Unii copii râd de mine, dar nu mai plang!”

Rebeca este in clasa a cincea. Pentru o tema dificila la istorie a fost nevoita sa stea pe internet cateva ore, dar se asteapta la o nota de 10. O doare faptul ca unii colegi rad de ea. „Stiti ce mi-s dori eu?! Mult de tot?! Sa am lumina, sa invat ca si ceilalti, sa nu mai fug la vecinul sa incarc telefonul, sa nu mai stam cu grija ca se descarcă repede, sa fim si noi oameni normali!

Unii copii rad de mine, ca nu am telefon, ca nu intru online mereu, ca nu am frigider sau televizor, dar ei nu stiu situatia mea. Eu nu spun cum e viata noastra! Profesorii ma inteleg, eu ii anunt cand se termina bateria, le scriu in privat și ies de la ore. Învăț din carte!”, a povestit copila. 

Ajutati de mama lor, cei cinci frati au prins drag de carte si spera ca intr-o buna zi vor avea macar un panou solar, care sa le usureze viata. Parintii spun ca nu vor cere tablete pentru cei cinci copii, pentru ca nu au cum sa le incarce si e mai bine ca ele sa ajunga la cei care au curent electric si le pot folosi.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.