Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

STENOGRAMELE şpăgii din frigider. „Da… îi nasoală treaba”. Cum a încercat subalternul lui Boroș să scape de dosar

Publicat

in

Directorul de la Drumuri şi Poduri Bârlad a fost interceptat de procurori când încerca să scape de dosar. În înregistrările procurorilor, denunţătorul povesteşte cum a plimbat mita zeci de kilometri: de la benzinărie până în frigiderul sau maşina lui Daniel Buzamăt, şeful companiei de Drumuri şi Poduri Bârlad. Când s-au trezit cu mascaţii la uşă, au început să facă planul să scape. Declaraţiile lor nu s-au potrivit, însă.

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Povestea şpăgii la rece începe în primăvara anului 2022. Protagonişti: Călin Gică, patron de benzinările din Galaţi şi Daniel Buzamăt, şeful companiei de Drumuri şi Poduri Bârad. Omul de afaceri ceruse o ofertă pentru asfaltarea unei suprafeţe de 2.500 mp şi refacerea unor şanţuri. Pentru că preţul făcut de ingineri a fost prea mare, a negociat direct cu Buzamăt, şeful instituţiei. 300.000 de lei ar fi costat ambele lucrări, spun procurorii. Călin Gică a negociat la mai bine de jumătate din preţ: 100.000 asfaltarea, 20.000 rigolele. La care s-a adăugat şpaga pentru director băgată în plicuri şi trimisă prin intermediar.  Potrivit documetelor, totul s-a făcut printr-un angajat al companiei de stat.

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Prima tranşă din şpagă, băgată în frigider. A doua, în maşina lui Buzamăt: „Jos la chișioare în dreapta”

STENOGRAME 1

INTERMEDIAR: Da, am luat banii de la nea Călin. Am luat o dată 100 milioane, o dată 500 și încă o dată 500 și i-am dus la director…

MARTOR: Care 500 și o sută? Ai luat? Aaa, de la rigole.

Prima tranşă s-a pus la rece, într-un frigider modern din biroul directorului. Pe semne să dispară amprentele la frig. Cea de-a doua a ajuns direct în maşina lui Buzamăt, parcată în faţa unei cofetării din Bârlad. Intermediarul avea cheile şi a lăsat plicul sub scaunul pasagerului din dreapta.

STENOGRAME 2

INTERMEDIAR: Ții minte atunci? Mi-ai dat cheia și m-am dus și i-am pus jos, ți-am zis, îs jos la chișioare în dreapta. Zic, băi n-ar trebui în oraș, în ăsta. Asta e! Aseară, prima dată, când o fost, acuma mai râdem, prima dată când o fost măcar i-am pus în frigider, c-avea coniac și pepsi, știi c-avea atunci? Da, Doamne Maica Domnului.

Şpaga se dublase între timp, după ce Gică Călin a încheiat încă un contract cu firma condusă de Buzămăţ pentru încă 2.000 de mp de asfalt. În aceleaşi condiţii. Ca să nu dea de bănuit că lucrarea e subevaluată, în acte s-a trecut o suprafaţă mult mai mică. 

STENOGRAME 3

DANIEL BUZAMĂT: Da’, ce? Eu recunosc. Da, o venit, o semnat contractul, l-am băgat în Consiliul de Administraţie, s-a semnat: 800 metri.

CĂLIN GICĂ: Auzi? Parcă mi-l imaginez pe (…): Da’dom’le, am dat 500.

Planul le-a fost dejucat, însă, chiar de intermediar care a colaborat cu procurorii anticorupţie. In iulie, anul trecut, au fost făcute primele percheziţii, însă toţi cei implicaţi în afacerea „la rece” au continuat să fie interceptaţi. 

STENOGRAME 4

INTERMEDIAR: Deci o venit jandarmii și cu doi ofițeri acasă, mi-o percheziționat casa, mașinile și după aceea împreună ne-am dus la Reiser și acolo o început să vină…directorul, contabilatot cu ofițeri. O fost acolo curtea plină de ofițeri. Problema este că dacă se apucă de măsurat, nu iese. O să zică: nea Căline, de unde ai 4000?

MARTOR: Păi de unde? Atuncea îi zic: Da, dom’le, am…că m-a învățat să-i dau banul pe ascuns.

„Tu n-ai luat, eu n-am primit”. Cum îşi pregătea Buzamăt planul să scape de dosar

Discuţiile dintre ei arată cum îşi pregăteau planul să scape.

STENOGRAME 5

DANIEL BUZAMĂT: Da… îi nasoală treaba cu….

INTERMEDIAR:  Da,da.  Acolo tre să cădem de acord…

DANIEL BUZAMĂT:  Tu n-ai luat, eu n-am primit, ce?

INTERMEDIAR: Da, adică să fie….

DANIEL BUZAMĂT: Problema e la măsurători, cum o dai… 1000 metri în plus…nu? Dacă nu mai bine. Două?… Nici nu m-am uitat niciodată. O să trebuiască niște avocați buni.

INTERMEDIAR: Îhî.

Daniel Buzamăt şi Călin Gică sunt în arest preventiv. Deşi au contestat decizia, magistraţii din Vaslui au hotărât că trebuie să rămână în spatele gratiilor. 

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.