Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Așteptând judecata, discipolii lui Dumitru Buzatu își pregătesc ascensiunea

Publicat

in

În urma scandalului de corupție care l-a avut în centrul său pe Dumitru Buzatu, fostul lider al județului Vaslui, privirea publicului se îndreaptă acum către instanța de judecată, iar în același timp, cătrr discipolii săi care se pregătesc intens pentru a-și consolida puterea în zonă.
Cu Tribunalul Vaslui încă în pronunțare în legătură cu măsurile și excepțiile ridicate de avocații fostului barin PSD, zvonurile anterioare privind o posibilă amânare a procesului par a fi contrazise, indicând că un prim termen de judecată ar putea fi stabilit în curând. Odată ce Curtea de Apel Iași își va da verdictul, calea va fi deschisă pentru ca dosarul să fie pus pe rol.
Cu toate acestea, în timp ce Dumitru Buzatu așteaptă judecata, discipolii săi politici par să profite de vidul de putere temporar. Candidații la Consiliul Județean și cățelușul lui Vasile Paval, traseistul Lucian Braniste, se pregătesc intens pentru a-și asigura succesiunea politică. Acești politicieni, definindu-se ca fiind creația și urmașii lui Dumitru Buzatu, sunt hotărâți să păstreze și să extindă controlul asupra județului pe care l-au moștenit. La fel face și susținătorul înfocat al lui Buzatu, Dumitru Boroș. Potrivit actualilor săi colegi de la PSD, Boroș a comis numeroase ilegalități sub umbrela baronului PSD.
Într-un moment în care viitorul politic al județului Vaslui părea să fie incert din cauza scandalului de corupție în care a fost implicat Buzatu, discipolii săi par să își consolideze pozițiile, dorind să continue o domnie controversată, dar puternică, asupra acestui teritoriu.

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, arestat preventiv în luna septembrie a anului trecut pentru luare de mită, în urma unui flagrant.

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Expertul Radu Judele, cercetat în acelaşi dosar şi aflat în arest la domiciliu pentru luare de mită şi trafic de influenţă, a fost, de asemenea, trimis în judecată.

Dosarul a fost transmis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Potrivit DNA, în anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri europene, între Consiliul Judeţean Vaslui şi o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziţie publică ce avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui.

”În cursul anului 2021, în condiţiile în care lucrările erau finalizate în proporţie de 80%, între reprezentantul societăţii comerciale respective, martor în cauză, şi inculpatul Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, ar fi apărut neînţelegeri referitoare la plata facturilor de aproximativ 3.000.000 euro şi implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

În acest context, Consiliul Judeţean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială al cărei obiect de activitate este realizarea de activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică, administrată de inculpatul, expert, pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate”, arată DNA.Baronul PSD Buzatu a cerut o șpagă de 3 milioane de euro

După întocmirea raportului de expertiză, în perioadele 27 – 29.06.2022 şi 07.02.2023 – 26.04.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de 714.000 de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertize efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul Judeţean Vaslui şi implicit de „a favoriza” societatea martorului, în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de aproximativ 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini.

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai fi promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenţi din cadrul Consiliului Judeţean Vaslui şi că-i va determina pe aceştia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.

În context, expertul a primit în datele de 02.03.2023 şi 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.

”După remiterea sumei de mai sus, inculpatul ar fi înaintat Consiliului Judeţean Vaslui documentaţia tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită şi acceptată de către factorii decidenţi din cadrul instituţiei publice, printre care şi inculpatul Buzatu Dumitru.

În contextul menţionat, în perioada 08.05 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, ar fi pretins, indirect, de la acelaşi om de afaceri sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea de circa 3.000.000 euro menţionată mai sus ce reprezenta contravaloarea lucrărilor executate de firma omului de afaceri”, precizează procurorii DNA.Buzatu, prins în flagrant cu mita de 1,25 milioane lei

La data de 22 septembrie, Dumitru Buzatu ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

În cauză, pentru a se evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune, s-a dispus instituirea de măsuri asigurătorii asupra a 20 bunuri imobile (apartamente, case, construcţii, terenuri) ce aparţin celor doi inculpaţi.

De asemenea, s-a mai dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor sume de bani, ridicate de la Buzatu cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.