Conecteaza-te cu noi

Stiri Moldova

Biserica cere creșteri de salarii pentru personalul neclerical. Cât câștigă cei mai mulți dintre preoți

Publicat

in

Patriarhul Daniel cere autorităților să mărească salariile personalului neclerical din biserici la nivelul salariului minim pe economie. De asemenea, să mărească și numărul de posturi pentru preoții care primesc o parte din bani din fonduri publice.

Birsa Turism Fest Bijuterii

Premierul a promis că va sprijini mai mult cultele religioase.

Avis Coffee Shop

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române solicită Guvernului să pună în aplicare ordonanta 16 din 7 martie prin care salariul personalului neclerical din biserici să crească la nivelul salariului minim pe economie. Îngrijitorii și cei care cântă în biserici primesc acum în jur de 2300 de lei brut. 

Patriarhul Daniel: „Așteptăm cu speranță concretizarea creșterii salariale pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie. Totodată folosim această ocazie pentru a cere Guvernului României să completeze legea cadru astfel încât să se majoreze de la 30% la 40%, procentul posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%.”

În momentul de față, preoții primesc sprijin salarial de la stat: 65% sau 80%, în funcție de veniturile bisericii. Restul și-l asigură din fondurile parohiei. Patriharul Daniel susține că cei din mediul rural nu se pot finanța. 

Potrivit secretariatului de stat al Cultelor, în România lucrează 18581 de preoți. Dintre aceștia, 101 au funcții asimilate demitarilor, cum ar fi miniștri, parlamentari și primesc un salariu între 23.000 și 18.000 brut, plătit în întregime de stat. Patriarhul, de exemplu, are 23.920 brut.

Unii preoți au funcții de conducere cum ar fi secretar patriarhal, inspector bisericesc sau stareț. Aceste funcții sunt asimilate profesorilor, iar în funcție de grad și vechime au un salariu între 6872 și 4235 brut. Cei mai mulți preoți au funcții de execuție, adică preoții cu parohii. Și în cazul lor se ține cont de vechime și au salariu între 5500 și 4000 brut. 

Sunt și preoți care au salarii mai mici. De plidă, cei care lucrează în spitale sau penitenciare ori sunt asimilati personalului TESA. Statul român sprijină și biserica din Republica Moldova. 314 preoți care slujesc peste Prut primesc o parte din salariu din România. 

Potrivit Secretariatului de Stat al Cultelor, aproximativ 21.000 de lucratori neclericali iși primesc salariul de la stat, restul sunt platiti din fondurile proprii ale parohiilor. Cum ar fi cei care vând lumânări, membrii corului sau dascălii. 

Ciprian Vasile Olinici, Secretarul de stat pentru Culte: „Ministerul de Finanțe lucrează la o metodologie pe care o va trimite către consiliile județene și anume cheltuirea din trimestru 4 a fondurilor și majorarea salariului neclerical în momentul de față.”

Ordonanța a fost aprobată după legea bugetului pe 2024, așa că Ministerul Finanțelor trebuie să găsească bani pentru salariile lucrătorilor din biserici.

Populare

Stiri din categoria: Stiri Moldova Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.