Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Începe procesul lui Dumitru Buzatu. Fostul șef al PSD a luat mită un portbagaj cu bani

Publicat

in

Procesul lui Dumitru Buzatu, care în septembrie 2023 a fost prins de DNA în flagrant delict cu o mită de 1,25 milioane de lei, poate începe, a decis luni, 13 mai, Tribunalul Vaslui, a relatat Agerpres. 

Birsa Turism Fest Bijuterii

Hotărârea nu este definitivă, iar primul termen de judecată va fi stabilit după rămânerea definitivă a deciziei instanței.

Avis Coffee Shop

La sfârşitul lunii aprilie, instanţa a dispus îndepărtarea de la dosar a unor mijloace de probă constând în înregistrări efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice. Instanţa a cerut DNA să precizeze dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. În acest caz, Ministerul Public şi-a menţinut dispoziţia de trimitere în judecată.

Președintele suspendat al Consiliului Județean Vaslui este arestat la domiciliu, după 7 luni de arest preventiv.

Prins în flagrant delict cu 1,25 milioane de lei

Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant delict și filmat pe 22 septembrie 2023, de procurorii DNA, în timp ce primea o mită de 1,25 milioane de lei, echivalentul a 250.000 de euro, de la omul de afaceri Emil Savin, zis Farmazon, pentru acordarea unui contract. Totul s-a petrecut după o partidă de pescuit, când Dumitru Buzatu a fost oprit de ofițerii anticorupție.

Dumitru Buzatu a negat în fața procurorilor că a primit mită. „Această geantă și suma de bani din interior îmi aparține, sunt bani din economiile mele”, a spus el, doar că banii erau marcați de DNA pentru realizarea flagrantului delict. Ulterior, Buzatu le-a spus procurorilor că, de fapt, i-a cerut lui Savin un împrumut de 125.000 de lei și a susținut că este surprins să vadă că, de fapt suma este de 1,25 milioane de lei.

Suma reprezenta un procent de 10% din valoarea unui contract pe care denunțătorul îl încheiase cu Consiliul Județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții, iar CJ Vaslui să plătească facturile, potrivit DNA.

Pe 14 decembrie 2023, procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a președintelui suspendat al CJ Vaslui pentru fapte de corupție. Măsura arestului preventiv a fost luată prima dată pe 23 septembrie 2023.

Voia să plece în Ecuador dacă era eliberat, au susținut procurorii

Dumitru Buzatu a fost închis în Penitenciarul Vaslui, dar, potrivit rechizitoriului pentru trimiterea în judecată consultat de Libertatea, atunci când era în arestul IPJ Iași, se comporta ca și cum conducea în continuare județul Vaslui și i-a contactat pe unii martori. 

„Martorii audiați manifestă un puternic sentiment de temere față de inculpat, fiindu-le teamă să-i rostească numele și preferând să-l individualizeze sub diferite funcții pe care le-a ocupat (președintele CJ Vaslui, ordonatorul principal de credite)”, se arată în document.

Din interceptările existente la dosar, anchetatorii au avut informația că fostul baron PSD de Vaslui plănuia din închisoare să plece în Ecuador, dacă va fi eliberat.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.